S- 'Hertogenbosch,
07
september
2015
|
16:11
Europe/Amsterdam

Start bouw windturbines Kattenberg

Binnenkort wordt begonnen met de bouw van de vier windturbines van Windpark Kattenberg-Reedijk (kortweg Windpark Kattenberg) langs de A58. De funderingen voor de windturbines zijn al sinds eind 2015 gereed. Eind maart wordt de grote kraan verwacht die gedurende de maand april iedere week één turbine zal monteren. De grote onderdelen van de windturbines worden over de snelweg aangevoerd.

De aanvoer van de grote windturbine-onderdelen, mastdelen, aandrijflijn, gondel en bladen vraagt om een serie speciale transporten. Deze vinden naar verwachting allemaal ’s nachts plaats. Om de vrachtwagens van de snelweg op de verschillende locaties te krijgen, zijn twee tijdelijke afritten van de A58 aangelegd. De kraan die de windturbines gaat plaatsen heeft een hoogte van ruim 100 meter en kan maximaal 600 ton tillen. Hij wordt met vrachtwagens in delen aangevoerd en allereerst bij locatie 4 (de locatie in Spoordonk) in elkaar gezet.

 

Enkele dagen per windturbine
De windturbines zijn van het type Nordex117 met een vermogen van 2,4 megawatt elk. De stalen toren van de Nordex117 is 91 meter hoog en wordt in vier delen aangevoerd. De toren weegt in totaal meer dan 200 ton. De gondel inclusief naaf weegt circa 100 ton. De drie rotorbladen van met glasvezel versterkte kunststof zijn elk 58 meter lang en ieder ruim 10.400 kilo zwaar. Al deze onderdelen komen per vrachtwagen naar hun locatie. Het monteren van iedere windturbine neemt bij gunstige weersomstandigheden slechts drie dagen in beslag. Eén voor de toren, één voor de gondel met generator en de derde dag voor de drie bladen. Daarna volgen ongeveer drie dagen om de hijskraan naar de volgende locatie te verplaatsen. Tijdens de hijswerkzaamheden hoeft de snelweg niet te worden gesloten.

 

Steun lokale projecten
Windpark Kattenberg Reedijk bestaat uit vier windturbines die parallel aan de snelweg worden geplaatst. Twee in de gemeente Oisterwijk, de andere twee in de gemeente Oirschot. Een deel van de inkomsten uit het windpark wordt jaarlijks in de vorm van een duurzaamheidsbijdrage (totaal 15.000 euro) betaalt aan de gemeenten/gemeenschap. Hiermee kunnen andere lokale duurzame projecten ondersteund worden. De naam dankt het park aan de nabij gelegen wegen Kattenberg en Reedijk die juist buiten het windpark de A58 kruisen. De vier windturbines komen ongeveer 500 meter uit elkaar ten noorden van de A58 te staan. De windturbines produceren jaarlijks circa 30 miljoen kWh duurzame elektriciteit, goed voor ongeveer 8.500 huishoudens. Op www.windparkkattenberg.nl vindt u meer informatie over het windpark.