Essen,
11
april
2016
|
16:38
Europe/Amsterdam

Eerste turbine windpark Kattenberg-Reedijk geïnstalleerd

De bouw van het innogy Windpark Kattenberg aan de A58 tussen Tilburg en Eindhoven draait op volle toeren. Vandaag is de eerste van in totaal vier windturbines met succes geïnstalleerd. 

De vier windturbines met een gezamenlijk geïnstalleerd vermogen van 10 megawatt, voorzien 8500 Nederlandse huishoudens van groene stroom. In de zomer moet het windpark volledig operationeel zijn. Als de windturbines gaan draaien zal er ook een gedeelte van de opbrengst naar de gemeenten Oisterwijk en Oirschot gaan. Dit gaat om een jaarlijkse bijdrage van € 15.000. Dit is bedoeld om de lokale duurzame projecten te financieren.

 

Windturbine-onderdelen met grote afmetingen
Als het weer goed blijft kunnen we iedere week een windturbine installeren. De onderdelen van de windturbines worden geassembleerd met behulp van een kraan met een hijsvermogen van 600 ton. Bij gunstige weersomstandigheden duurt de bouw van een windturbine ongeveer drie dagen: één dag voor de assemblage van de torensecties, een dag voor de installatie van de gondel en de derde dag worden de rotorbladen gemonteerd. Gemiddeld duurt het drie dagen om de kraan te demonteren en weer bij de volgende windturbinepositie op te bouwen. Om zoveel mogelijk files te voorkomen proberen we zoveel als mogelijk voor en na de spits te werken en worden de onderdelen ’s nachts aangevoerd.

 

innogy bouwt aan duurzame energie in Nederland
innogy bouwt in Nederland aan een capaciteit van meer dan 200 megawatt aan het einde van 2016. In de Noordoostpolder bouwt innogy twaalf windturbines met een totale capaciteit van 90 megawatt. Dit zijn 12 windturbines van 7,5-megawatt en levert groene stroom voor 90.000 huishoudens. Dit is vergelijkbaar met een stad als Eindhoven.innogy is ook in Nederland actief in wind op zee en is van plan om deel te nemen aan de Nederlandse aanbesteding voor offshore wind licenties. Samen met joint venture partners EDP Renewables en Macquarie Capital, is innogy bereidt momenteel een bod voor de eerste ronde van de inschrijvingsprocedure. Het gaat om de offshore projecten Borssele I en II met een totale capaciteit van 700 megawatt.