Hamburg,
21
december
2017
|
15:21
Europe/Amsterdam

Nordsee One windpark operationeel en in bedrijf

Samenvatting

Nordsee One is eigendom van Northland Power (85%) en innogy SE (15%)

332 megawatt windmolenpark gerealiseerd volgens plan en onder het totale budget van €1,2 miljard

Groene stroom opbrengst staat gelijk aan verbruik van circa 400.000 huishoudens

Het offshore windmolenpark Nordsee One met een vermogen van 332MW, gelegen ongeveer 40 km ten noorden van het Duitse eiland Juist, is opgeleverd. Het project werd volledig op tijd en onder het totale budget van 1,2 miljard euro opgeleverd. Nordsee One is eigendom van Northland Power Inc. (85%) en innogy SE (15%).

innogy belangrijke speler in offshore wind
Alle 54 turbines sturen sinds september 2017 stroom naar het net. De voltooiing betekent het officiële einde van de bouw en de start van de operationele fase van het project. Ook de voorwaarden die nodig zijn om de projectkredietverstrekkers voor termijnconversie te voldoen, zijn gehaald. Hans Bünting, COO Renewables van innogy SE, legt uit:"Dankzij de continue input in het net en de hoge stroomopbrengst leveren offshore windmolenparken - zoals Nordsee One - een belangrijke bijdrage aan een gediversifieerde en betrouwbare energievoorziening. Met een geïnstalleerd vermogen van meer dan 900 megawatt in offshore-windenergie is innogy een van de grootste operators in Europa - en we willen verder groeien."

Bouw vanuit Eemshaven
De 54 windturbines werden vanuit de Nederlandse basishaven in de Eemshaven opgeslagen, voorgemonteerd en geladen op het installatieschip "MPI Enterprise". Elke Senvion 6,2M126 windmolen meet ongeveer 150 meter van zeeniveau tot bladtip. De turbines zijn verbonden met het offshore onderstation - het zenuwcentrum van het windpark - door tien kabels met een totale lengte van ongeveer 70 kilometer. De op zee opgewekte elektriciteit wordt getransporteerd naar het dichtstbijzijnde nettoegangspunt in Hagermarsch.

Europese bijdrage
Het windmolenpark zal naar verwachting jaarlijks meer dan 1.300 gigawattuur groene stroom produceren, dat staat gelijk aan het stroomgebruik van ongeveer 400.000 Duitse huishoudens. Het windmolenpark zal worden geëxploiteerd en onderhouden vanuit de exploitatie- en onderhoudsbasis in Norddeich (Duitsland, Nedersaksen). Het Nordsee One-project werd medegefinancierd door het NER 300-programma van de Europese Unie.