Essen, Duitsland,
12
september
2017
|
19:50
Europe/Amsterdam

Innogy succesvol in Britse veiling offshore windpark Triton Knoll

Samenvatting

> innogy en Statkraft bouwen offshore windpark Triton Knoll met geplande geinstalleerde capaciteit van 860MW

> Bedrijven behouden elk 50 procent van windpark  

> Windpark zal stroom opwekken gelijk aan verbruik van 800.000 huishoudens

> Triton Knoll vanaf 2021 in bedrijf

Innogy en Statkraft hebben samen een veiling voor de bouw van een offshore windpark bij het Verenigd Koninkrijk gewonnen. De bedrijven gaan het windpark Triton Knoll bouwen, voor de kust bij Lincolnshire. Het offshore windpark krijgt een geïnstalleerde capaciteit van 860MW. Het project is een van de meest rendabele en meest competitieve offshore windprojecten van de laatste veilingen in het Verenigd Koninkrijk, die anders is dan in Nederland*. Innogy en Statkraft hebben beiden een belang van 50 procent. De toegekende subsidie prijs bedraagt ​​£ 74,75 (€ 83,13) per megawatt uur. Het windpark wordt in 2021 gerealiseerd en kan 800.000 Britse huishoudens voorzien van stroom.

Mijlpaal
Peter Terium, CEO van Innogy SE: "Ik ben erg blij dat Triton Knoll succesvol is geweest in de laatste Britse veiling. Samen met onze partner Statkraft hebben wij een belangrijke mijlpaal behaald om ons offshore windproject te realiseren in een zeer concurrerende marktomgeving. Een groot deel van onze geplande groei willen we behalen met investeringen in hernieuwbare energie projecten. Samen met onze netwerk- en retailbedrijven zullen zij innogy maken tot het innovatieve, gedecentraliseerde en duurzame energiebedrijf van de toekomst."

Kostenverlaging windprojecten
Hans Bünting, COO Renewables van innogy SE, voegt toe: "Vandaag de dag is innogy al een van de grote exploitanten van windparken in Europa - onshore en offshore. Het succes van de veiling Triton Knoll bevestigt het uitstekende werk dat we de afgelopen jaren hebben gedaan. Dankzij onze uitgebreide knowhow in de ontwikkeling en de bouw en exploitatie van complexe offshore-projecten en onze gevarieerde onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten zijn we erin geslaagd een waardevol project te ontwikkelen en de kosten voor offshore windenergie in het Verenigd Koninkrijk verder te verminderen.”

Triton Knoll in 2021 in bedrijf
Het geplande windpark, gelegen 32 kilometer van de kust van Lincolnshire in het oosten van Engeland, is al volledig goedgekeurd. De locatie biedt goede bewezen windomstandigheden en gematigde gemiddelde waterdieptes van 18 meter. Naar verwachting wordt half 2018 het financieringsproces gefinaliseerd en worden contracten afgesloten met de partners van de supply chain. In 2018 wordt gestart met de netwerkaansluiting. Naar verwachting start de offshore-constructie in 2020. Volgens de huidige planning worden in 2021 de turbines van Triton Knoll in gebruik genomen. Het windpark heeft een geplande geïnstalleerde capaciteit van 860 megawatt en zal stroom opwekken die gelijk is aan het verbruik van 800.000 Britse huishoudens .

In totaal heeft innogy al een opwekkingscapaciteit van ongeveer 3,7 gigawatt aan hernieuwbare energie, inclusief meer dan 900 megawatt offshore wind. In de jaren 2017 tot 2019 wil innogy € 1,5- €1,7 miljard investeren in hernieuwbare energiebronnen.

*Veilingsysteem UK
Het veilingsysteem wijkt af van het veilingsysteem in Nederland. In de UK moeten de aanbieder zelf zorgen voor een netwerkaansluiting,  terwijl in het Nederlandse veilingsysteem de overheid zorgt voor de netwerkaansluiting.Sinds 1 april 2015 wordt een nieuwe hernieuwbare energiecentrale in het Verenigd Koninkrijk ondersteund op basis van een mechanisme genaamd "contract for difference" (CfD).  In de huidige veilingronde konden gekwalificeerde bieders subisidie aanvragen voor hun projecten. Gedurende een looptijd van 15 jaar ontvangen zij subsidie voor de elektriciteit die zij genereren. De elektriciteit wordt verkocht op de groothandelsmarkt. Als de hier bereikte prijs lager is dan de vergoeding die wordt toegekend in de CfD-veiling, wordt het verschil terugbetaald aan het bedrijf. Als de bereikte prijs hoger is, dient de onderneming een overeenkomstige betaling te doen. De bedrijven die succesvol zijn in de veiling ontvangen de hoogste prijs die in de veiling per gegenereerde megawattuur wordt toegekend voor een periode van 15 jaar - onafhankelijk van de prijs die zij in de veiling hebben aangeboden. Het totale jaarlijkse budget dat wordt gebruikt om een ​​specifieke technologie te ondersteunen is beperkt. Daarom zijn alleen de meest rendabele projecten succesvol.